Følg Norsk Folkehjelp

Gammeldags innretning - ikke nok til humanitær nødhjelp

Pressemelding   •   okt 08, 2014 11:43 CEST

Norsk Folkehjelp er skuffet over at man ikke lenger ønsker å bruke én prosent til bistand i en situasjon hvor denne støtten trengs enda mer enn vanlig.

-Statsbudsjettet blir lagt fram i en ekstraordinær situasjon med flere store kriser i verden enn det har vært siden andre verdenskrig. Vi burde dermed satset mer på å hjelpe de i verden som trenger det mest. I stedet ser vi at andelen går ned, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Regjeringen hadde også varslet en demokratisatsing. Den kan vi ikke se i statsbudsjettet.  I stedet velger regjeringen gammeldagse virkemidler: Å konsentrere bistanden til noen få av de fattigste landene. Forskjellene mellom land minsker, mens forskjellene internt i land øker.

-De fleste fattige i verden bor ikke i de fattigste landene. De bor i mellominntektsland og er fattige på grunn av ressursfordelingen i disse landene. Hva er Norges strategi for å nå dem? Norsk Folkehjelp kommer til å måtte fase ut bistand i flere av disse landene dersom ikke Stortinget er mer ansvarlige enn Regjeringa, sier Tørres.

For lite til de humanitære krisene
Verden opplever fire enorme kriser; Syria, Irak, Sør-Sudan og Den Sentralafrikanske republikken. Disse krisene er så store at selv Afghanistan, Gaza og ebola-epidemien blir nummer to-kriser.

-Regjeringen øker bistanden til humanitær nødhjelp med 420 millioner. Det er et skritt i riktig retning, men bare et museskritt når vi burde løpt, sier Tørres.

-Vi har tidligere krevd en milliard ekstra til humanitær nødhjelp. Siden den gang har behovene vokst.  Det hadde vært mulig å gi dette hvis man bare hadde opprettholdt målet om at 1 % av statsbudsjettet skal gå til de i verden som mest trenger hjelp. Når de ikke gjør dette har regjeringen sviktet.

-Verden ikke har opplevd tilsvarende kriser siden andre verdenskrig. Da er det ikke mye forlangt at verdens rikeste land bruker en krone på andre for hver 99ende krone vi bruker på oss selv.
Summen av de store krisene i verden gjør at det er ekstra vanskelig for FN og hjelpeorganisasjoner å hjelpe alle de som er avhengige av det.

Gammeldags bistand
Satsingen på rettferdig fordeling er renset ut av bistandspolitikken, mens man satser på at investeringer skal dryppe ned til de fattige.

-Vi vet av erfaring at det ikke skjer uten demokrati, sterke organisasjoner og god fordelingspolitikk, sier Tørres.

-Krisene i verden er det mest akutte. Samtidig så ser vi at disse krisene er menneskeskapte. Det betyr at det er viktig å fortsatt jobbe for å forebygge slike kriser. Det gjøres gjennom støtte til sivilsamfunn, til omfordeling av makt og ressurser og gjennom arbeidet for godt styresett. I stedet for å satse på sivilsamfunn velger regjeringa å kutte i denne posten, sier Tørres.

For ytterligere kommentarer, kontakt utlandssjef Kathrine Raadim i Norsk Folkehjelp, tlf 911 31 844


Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Agree With Privacy Policy